Home

Rezultati nagradnog konkursa „ODS nacionalno takmičenje u Srbiji 2015“

| On: mar 04 2015

Open Discovery Space Srbija je organizovao nagradni konkurs „ODS nacionalno takmičenje u Srbiji 2015“ u sklopu međunarodnog projekta Open Discovery Space. Nagradni konkurs je raspisan za nastavnike osnovnih i srednjih škola u Srbiji i trajao je od 15. oktobra 2014. do 15. januara 2015. godine. Na konkursu je učestvovalo 32 nastavnika koji su blagovremeno i u odgovarajućem formatu predali svoje radove. S obzirom na to da nastavnici nisu bili ograničeni brojem radova koje su slali, troje nastavnika je poslalo više od jednog rada.

Prema mišljenju komisije za ocenu radova, pristigli radovi su visokog kvaliteta i predstavljaju primere dobre prakse. Na ovom konkursu, prema međunarodnim pravilima projekta, bodove su donosile sledeće kategorije:

 1. Kvalitet: Scenario za učenje je lepo napisan, kompletan i ima odgovarajuću strukturu.
 2. Inovacija: U scenariju su prikazane nove metode, pristupi, nove grupe osoba koje učestvuju, itd.
 3. Zabava: U scenariju je prikazan način rada sa učenicima u kom oni uživaju i lepo se provode, a ne samo učenje.
 4. ODS: U scenariju su prikazane funkcije ODS portala, ideje i zajednice.
 5. Ličnost: U scenariju je prikazan način razvoja ličnosti učenika.
 6. Timski rad: Prikazan je način rada učenika u timovima ili grupama.
 7. Etika: Scenario se bavi temama poput rodne ravnopravnosti, diskriminacije, inkluzije, zdravlja, migracije, socijalno ugroženih kategorija, ili nešto čemu učenici mogu da doprinesu u cilju napretka našeg društva i života na zemlji.
 8. Ekonomija: Kroz scenario učenici se upoznaju sa finansijskim problemima, na pr. troškovi opreme, radno vreme, tržišne cene, itd.
 9. Povezivanje: U scenariju su prikazani načini povezivanja sa drugim grupama, zemljama, ljudima, osobama sa posebnim potrebama, itd.

Svi radovi su ispunili kriterijume kvaliteta, inovacije i zabave, dok su presudne kategorije bile primena ODS portala, etika i povezivanje.

Najbolji rad, po mišljenju komisije, koji je uspeo uspešno da objedini sve ove kategorije je  „CERN laboratorija“ nastavnice Marine Dorocki iz Gimnazije „Isidora Sekulić“ Novi Sad. U ovom scenariju su prikazane funkcije ODS portala i na koji način je nastavnica učešće u projektu iskoristila u nastavi i u radu sa učenicima. Rad u pdf formatu možete pogledati ovde:

Marina Dorocki CERN laboratorija

Pobednički rad će učestvovati na evropskom ODS takmičenju gde će u konkurenciji biti pobednički radovi iz svih ostalih zemalja učesnica u ODS pojektu. Rad treba da bude na englekom jeziku da bi učestvovao u drugoj fazi takmičenja.Marina Dorocki

2. mesto

Dejan Kreculj, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Kovin

Scenario za izvođenje časa „Kovinski stari grad“

3. mesto

Nada Stojičević, Nikola Ćurčin

Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“, Pančevo

Kako da oživite Priču

Svi ostali nastavnici koji su predali radove će od ODS Srbija dobiti zahvalnice za učešće na nacionalnom nagradnom konkursu.

O datumu i mestu svečane dodele diploma i zahvalnica nastavnici će biti blagovremeno obavešteni. Tom prilikom će biti i prezentacija nauspešnijih radova sa takmičenja (nastavnici će o tome biti obavešteni putem elektronske pošte).

ODS Srbija zahvaljuje svim učesnicima na konkursu što su kvalitetom svojih radova doprineli jakoj konkurenciji na ovom takmičenju.

2 komentara

 1. Čas je savršen!
  Jako je lepo što se na ovaj, i mnoge druge načine, uključujemo u jednu veliku zajednicu natsvnika iz celog sveta. Posebno je značajna ogromna baza nastavnih materijala koji se mogu razmenjivati i preuzimati.

 2. Danijela Ljubojević kaže:

  Dragi nastavnici-učesnici ODS Nacionalnog takmičenja 2015,
  Obaveštavamo vas da će se dodela diploma i zahvalnica za učešće na takmičanju održati u subotu 28. marta 2015. godine sa početkom u 12 časova na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu (http://www.metropolitan.edu.rs/kontakt/). Tom prilikom će se održati i prezentacija najuspešnijih radova. Autori tih radova će biti naknadno obavešteni da se pripreme.
  ZA DETALJNE INFORMACIJE I PRIJAVU, MOLIMO VAS DA POSETITE ODS PORTAL, ZAJEDNICU U OKVIRU KOJE STE PREDAVALI RADOVE I POGLEDATE DISCUSSIONS: http://portal.opendiscoveryspace.eu/discussion/dodela-diploma-i-zahvalnica-za-ucesce-na-ods-nacionalnom-takmicenju-2015-821196