Home

Još jedno takmičenje: „Razvoj preduzetničkih veština“

| On: apr 11 2014

Razvoj preduzetničkih veština i uspostavljanje preduzetničkog duha, teme su još jednog takmičenja koje otvara mogućnost našim nastavnicima da se takmiče, uporede sa evropskim nastavnicima, razmene znanja i iskustva i osvoje vredne nagrade – obravak u petodnevnoj letnjoj školi u Grčkoj ili na EDEN-konferenciji u Zagrebu (vrhunskom evropskom događaju kada je u pitanju elektronsko učenje)!

Konkurs nosi naziv Entredu (što je izmišljena reč, dobijena spajanjem početnih slova reči entrepreneurial, što znači preduzetništvo i education što znači obrazovanje). Cilj je da se naprave scenarija za časove o preduzetništvu. Poseban akcenat će biti na pripremama (koje će se visoko vrednovati) koje su rađene interdisciplinarno; ne samo u korelaciji sa ekonomskom grupom predmeta, već i sa prirodnim naukama, zaštitom životne sredine, istorijom itd.

Na ovom konkursu biće osmoro nagrađenih i to dvema vrstama  nagrada:

Petoro nastavnika učestvovaće u letnjoj školi „Entredu 2014 summer school“ pet dana od 13. do 18. jula na primorskom letovalištu na južnoj obali Atike (više informacija nahttp://entredu-training.ea.gr/).
Tri nastavnika će učestvovati na godišnjoj konferenciji EDEN u Zagrebu, od 10. do 13. juna 2014 (više informacija na http://www.eden-online.org/2014_zagreb.html).
Važni datumi:

4. mart, 2014, početak predaje radova
30. april, 2014, rok za predaju radova
31. maj, 2014, proglašenje pobednika

Više informacija o takmičenju na: http://entredu.ea.gr/contest2014/

Posebne informacije za nastavnike iz Srbije:

O nagradama:

ODS-takmičenja su prilika da nastavnici iz Srbije besplatno učestvuju u letnjim školama širom evrope, što je inače omogućeno za sada samo nastavnicima iz država koje imaju mogućnost ravnopravnog učešća u Erazmus+ projektima.

EDEN je Evropska organizacija za učewe na daljinu i elektornsko učenje, članstvo i kotizacije su veoma visoki tako da je mogućnost učešća na toj konferenciji izuzetno vredno i jedinstveno iskustvo!

O radovima:

Svaki nastavnik može da učestvuje i na ODS-takmičenju (čiji je rok produžen do 30. aprila) i na Enteredu takmičenju, ali ne sme podneti isti ili sličan rad! Ukoliko ste zainteresovani za temu preduzetništva, porporučuje se da rad podnesete na Enteredu takmičenje umesto na ODS.

U oba slučaja rad mora biti urađen u alatu „ODS-authoring tool“ na http://portal.opendiscoveryspace.eu/ u nekoj od zajednica.

Ukoliko u takmičenju želi da učestvuje nastavnik iz škole koja još uvek nije „ODS-škola„, u dogovoru sa upravom, može da prijavi svoju školu za učešće u projektu popunjavanjem upitnika http://serbia.e-mature.ea.gr/ nakon čega će biti kontaktirani od strane ODS-projektnog tima za dalja uputstva.

5 komentara

 1. 31.maj proglašenje pobednika. Taj datum je prošao a pobednika nema (ili ja ne znam da ga nađem). Konferencija u Zagrebu je za 4 dana? Da li tu samo meni nešto ne štima?

  • Snezana Markovic kaže:

   Poštovani kolega, hvala vam na podsećanju. Uputila sam sada organizatorima mejl sa pitanjem. Postaviću ovde odgovr čima ga budem dobila od njih.

  • Snezana Markovic kaže:

   Evo odgovrili su mi. Bio je izuzetno slab odziv tako su produžili rok i smanjili broj nagrada. Takođe, odlučili su da sledeće godine najave sva takmičenja odmah na početku školske godine kako bi nastavnici imali vremena da pripreme radove. Hvala vam na „intervenciji“!

 2. Vrlo interesantno. Pošto sam prijavio rad sam bio vrlo zadovoljan malim odzivom. U uslovima konkursa nije stajalo : „Nagrade se neće dodeljivati u slučaju …“ itd. Mislim da je neprofesionalno naknadno menjati uslove takmičenja. No, to je opet samo moje mišeljenje.

  • Snezana Markovic kaže:

   I meni je žao i neprijanto zbog toga, no ne mogu vam dati bliže objašnjenje jer nisam član tima organizatora takmičenja. Verovatno se ni oni nisu nadali tako slabom odzivu. U svakom slučaju ostaju vam još dve prilike, glasanje na ODS-takmičenju još nije završeno, a i ona dodatna prilika koju je ODS pružio0 našim nastavnicima da troje najaktivnijih ode u Atinu.