Home

Posetili smo CMS

| On: dec 03 2014

Nakon prve uspešne pilot-posete CERN-u, Open Discovery Space Srbija je danas organizovao drugu jednočasovnu virtuelnu posetu CMS-u. Naši domaćini su bili srpski naučnici Predrag Milenović i Miloš Đorđević.

Učenici su „uživo“ sišli 100m ispod zemlje i razgledali najskuplji, najsavršeniji i najkomplikovaniji uredjaj koji je ljudska civilizacija ikada napravila. Iz prve ruke, od naučnika koji učestvuju na „prvoj liniji fronta“ su čuli kako je napravljen Compact Muon Solenoid (CMS), kako i šta radi, šta je otkriveno a šta se očekuje… Razgovarali su sa naučnicima i pozvani su da i dalje saradjuju kroz mnogobrojne projekte edukacije učenika i nastavnika.

U današnjoj poseti su učestvovali srednjoškolci zajedno sa svojim nastavnicima iz:

 1. Gimnazije „Isidora Sekulić“ iz Novog Sada
 2. Prve kragujevačke gimnazije iz Kragujevca
 3. Gimnazije Kraljevo iz Kraljeva
 4. Aleksinačke gimnazije iz Aleksinca
 5. Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša
 6. Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ iz Niša i
 7. Gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša
 8. Medicinske škole „Dr Milenko Hadžić“ iz Niša.

Ukupno je učestvovalo preko 200 učenika i ODS Srbija se zahvaljuje njihovim nastavnicima: Marini Dorocki, Ani Žlibar, Predragu Saviću, Vladanu Pejoviću, Ratomiru Vučkoviću, Vladanu  Al. Mladenoviću, Bratislavu Simiću, Slavoljubu Raduloviću, Dragoljubu Dragutinoviću, Milanu Miloševiću, Biljani Jovanović, Mariji Utvić i Snežani Janković.

Fotografije i delić atmosfere možete pogledati na našoj zvaničnoj FB stranici

Novi Sad CERN (10).

2 komentara

 1. [...] informacija o ovoj poseti CERN-u i ODS projektu možete saznati na zvaničnoj stranici Open Discovery Space (ODS) [...]

 2. [...] informacija o ovoj poseti CERN-u i ODS projektu možete saznati na zvaničnoj stranici Open Discovery Space (ODS) [...]