Home

Noćni rendžeri

| On: mar 12 2014

Dark Skies Rangers – „Čuvari mračnih nebesa“ ili ako vam se više sviđa „Noćni rendžeri“

dsr_logoMeđunarodni projekat Dark Skies Rangers   pokrenut u Akilevi (Alqueva Mutlipurpose Project, Portugal) promoviše borbu protiv svetlosnog zagađenja, stvaranje svesti među stanovništvom o problemu i mogućim rešenjima za ekonomsko održivo osvetljenje u skladu sa očuvanjem okoline. Namera projekta je oporavak lepote noćnog neba,  baštine čovečanstva na koju svi imamo pravo.

Naša planeta, viđena iz svemirske stanice, izgleda kao novogodišnja jelka. To svetlo, vidljivo iz svemira, zove se „svetlosno zagađenje“ prouzrokovano uličnom rasvetom koja projektuje svetlo u svim smerovima, što uveliko smanjuje tamu noćnog neba.

Svetlosno zagađenje je globalni problem protiv kojeg se moramo boriti jer:
To je veliki trošak i rasipanje energije;
Prouzrokuje klimatske promene;
Utiče na živa bića, a posebno ljude;
Sprečava ljude da vide zvezde i remeti astronomska posmatranja.

U cilju promocije projekta, The Dark Sky Alqueva rezervat, turistička destinacija specijalizovana za posmatranje noćnog neba, sertifikovana od strane   Starlight inicijative i NUCLIO – nucleo Interactivo de Astronomia (Galileo Teacher Training Program) organizuju „Dark Skies Rangers“ takmičenje za učenike i nastavnike sa sledećim ciljevima:

Podsticanje interesa za istraživanja iz oblasti svetlosnog zagađenja;
Promocija projekata iz oblasti svetlosnog zagađenja;
Razvijanje veština u oblastima: elektronsko učenje, pisanje, fotografija, video i umetničko izražavanje;
Doprinos uspostavljanju zajednice informisanih građana koji učestvuju u rešavanju pitanja poput navedenih i  kritičkom razmišljanju o nauci u svakodnevnom životu.

Takmičenje je namenjeno nastavnicima i učenicimaizmeđu 6 i 18 godina života na planeti Zemlji!

METODOLOGIJA
Projekt mora:

Da bude napisan na engleskom jeziku;
Usredsredite se na životnu sredinu i / ili energetska pitanja, koja se odnose na svetlosno zagađenje;
Da bude rezultat istraživanja o svjetlosnom zagađenju na lokalnom nivou;
Da prezentuje aktuelne činjenice i  informacije prikupljene tokom terenskog rada;
Da bude usmeren na traženje rešenja i kada god je to moguće, pokreće interventne akcije usmerene na otkrivene probleme.

Učenici
Učenici moraju proizvesti originalan projekat / esej o temi „svetlosnog zagađenja“, uz vođstvo odrasle osobe (npr. učitelj, nastavnik, staratelj ili član porodice). Mentor može podržati više od jednog učenika.

Rad treba da se temelji na istraživanju problema na lokalnom nivou, te se mora sastojati na proveri na ulici (zgradi, parku, trgu…) i to kroz analizu tipa osvetljenja i lampe, njihove potrošnje energije, projekcije svetla i njegove posledice, a potom i do predloga za rešavanje problema s kojima se susreće .

Rad se može prikazati u raznim formatima, kao što su izvještaji, plakati, Power Point ili drugi oblicim prezentacije, video, igre i muzika. Dar treba da bude dokumentovan.

Nastavnici
Nastavnici – aplikanti su individualni i cilj jeproizvodnja inovativnog nastavnog plana, u vezi sa svetlosnim zagađenjem. U radu se moraju koristiti digitalni izvori i / ili stvoriti zajednica na Open Discovery Space portalu kao podršku za predložene aktivnosti. Ova komponenta ima za cilj omogućavanje istraživanje eLearning dostupnih za nastavu i učenje .

Rok je vrlo kratak, 30. mart, ako ukoliko ste se već bavili ovom temom, pokušajte da prilagodite svoj rad uslovima konkursa i osvojite neku od vrednih nagrada!

Više detalja ovde: http://dsr.nuclio.pt/contest/

comment closed