Home

Konferencija za nastavnike – učesnike pilot-faze

| On: sep 11 2013

Tokom školske 2013/14 odvijaće se pilot-faza korišćenja ODS portala u kojem učestvuje više od 600 škola širom Evrope, a među njima i 45 škola iz Srbije. Škole su se javile na osnovu javnog poziva objavljenog na vebsajtu projekta.

Aktivnosti će započeti jednodnevnom konferencijom – obukom koja će se održati u nedelju, 29.9.2013. u Beogradu na univerzitetu „Metropolitan“.

Konferencija „ODS 2103“ je namenjena isključivo predstavnicima škola-učesnica u pilot-fazi projekta radi detaljnijeg upoznavanja sa ciljem i tokom projekta, zadacima tokom pilot-faze, upoznavanja učesnika sa pojmovima „obrazovna putanja“ (educational pathway) i „pedagoški scenario“ kao i praktičnom primenom inovativnih modela ponuđenih na portalu. Konferencija će doprineti formiranju i jačanju zajednice srpskih škola uključenih u projekat.

Programom konferencije predviđeno je da se predstavnici pilot-škola upoznaju sa očekivanjima tokom školske 2013/14 godine, kao i sa samim portalom, metodama i tehnikama njegove primene u nastavi. Osnovu primene portala čini korišćenje kolekcija digitalnih resursa za izučavanje prirodnih nauka zasnovano na istraživanju (eng. inquiry-based science teaching techniques). Resursi nastali u 23 evropske zemlje će biti dostupni putem ODS-portala, a pedagoška scenarija, aktivnosti za učenje i tzv. „obrazovne putanje“ kreiraju se u skladu sa kurikulumom svakog konkretnog obrazovnog sistema.

U radu konferencije učestvovaće profesor Sofoklis Sotiriou, jedan od autora projekta, kao i učesnici međunarodne konferencije e-Learning 2013 koja se odvija 26. i 27. septembra na univerzitetu Metrpoliten koji će tokom radionica učesnicima konferencije ODS 2013 preneti iskustva u ovakvom vidu učenja.

 

Agenda konferencije za nastavnike 29. septembra:

9.00-9.30 Prijavljivanje učesnika

9.30-9.45 Otvaranje konferencvije, pozdravni govor

- prof. Dr Dragan Domazet

- Dr Sofoklis Sotiriou

- Predstavnik Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja

9.45-10.30 Šta je ODS? (plenarno)

- Dr Sofoklis Sotiriou

10.30-11.00 Očekivanja od škola u pilot-fazi B (plenarno)

-Snežana Marković

11.00-11.15 kafe-pauza

11.15-13.15 Rad sa ODS portalom – formiranje zajednice i korišćenje resursa. Rad u grupama: osnovne škole, gimnazije, srednje stručne škole (radionica u računarskim laboratorijama)

-Snežana Marković, Valentina Paunović, Jelena Samardžić.

13.15-13.45 pauza za ručak

13.45-14.45 Obrazovna putanja (educational pathway), pedagoški scenario i inovativni modeli u praksi (plenarno)

- Dr Sofoklis Sotiriou

- Snežana Marković

14.45-16.45 Kreiranje pedagoškog scenarija. Rad u grupama: razredna nastava, grupe za različite predmete, formirane prema grupama predmeta, zavisno od strukture grupe nastavnika prijavljenih za učešće u konferenciji (radionica u računarskim laboratorijama)

- Snežana Marković, Vladan Mladenović, Dejan Bošković

16.45-17.20 Prezentacija najuspešnijih primera radionice (plenarno)

17.20-17.30 Zaključak. Zatvaranje konferencije

 

Predviđeno je da u radu konferencije učestvuju po dva predstavnika svake škole : nastavnik – „agent promena“ i još jedan zainteresovani nastavnik koji će kasnije preneti iskustva svojim kolegama. Predviđeno je da nakon ove inicijalne obuke saradnja i obuka budu nastavljeni onlajn i toj obuci će moći da se pridruže svi zainteresovani nastavnici iz pilot-škola.

Konferencija je  odobrena od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.  Najavu možete videti na ovom linku.

 

6 komentara

 1. Kada ce portal biti dostupan za ostale.

  • Snezana Markovic kaže:

   Poštovani, portal je još uvek u fazi izrade i prvih testiranja, još uveknije dostupan ni školama koje će učestvovati u pilotu, tako da vam ne mogu dati precizne i pouzdane informacije, jer je u pitanju jedan veoma obiman posao na kojem radi veliki međunarodni tim sturčnjaka za IT i pedagogiju. Čim portal bude bio spreman za javnost mi ćemo tu vest svakako objaviti! Drago nam je da postoji veliko interesovanje za primenu tehnologije i iskustava iz drugih zemalja.

 2. Nada kaže:

  Gde i kada će biti dostupne informacije o pilot-školama?

  • Snezana Markovic kaže:

   Poštovana, sve škole koje su konkurisale i ušle u pilot-projekat su dobile informacije o tome na imejl adrese koje su prijavile za kontakt. Spisak pilot-škola ćemo objaviti ovde na sajtu kada sa njima i zvanično sklopimo sporazum o saradnji.

 3. [...] How: This one day training event is intended for representatives of schools participating in the pilot of the ODS portal, launching in the new academic year 2013/14. With more than 600 schools participating from across Europe, including 45 from Serbia, this should be a busy event bringing together practitioners from across Europe at Belgrade’s Metropolitan University, giving attendees more detailed information on the goals of the project’s pilot phase. More information on the one day conference can be found online here: http://ods.metropolitan.ac.rs/konferencija-za-nastavnike-ucesnike-pilot-faze/ [...]

 4. [...] Više o ovome možete pročitati na stranici sajta ODS portala. Nastranicama portala može se videti i spisak svih [...]