Home

Irski nacionalni centar za tehnologiju i obrazovanje

| On: avg 18 2012

Seriju opisa digitalnih repozitorijuma započećemo irskim portalom Nacionalnog centra za tehnologiju i obrazovanje www.ncte.ie.

Portal je namenjen promociji i podršci integracije IKT-a u obrazovanje. Podeljen je u nekoliko celina: obuke, tehnologija, planiranje, dobra praksa i veb-resursi.

U delu namenjenom obuci zaposlenih  onlajn kursevi su zaključani za slobodan pristup (potreban je kod škole), ali se slobodno mogu preuzeti zanimljivi i korisni materijali u pe-de-ef formatu.

Deo namenjen tehnološkoj podršci škole otkriva nam „Školski širokopijasni program“ – škole koje su uključene u ovaj sistem imaju integrisan širokopijasni prostup, hosting, fitritanje sadržaja i zaštitu. U ovom delu mogu se naći detaljna uputstva i saveti neohodni za instaliranje i upotrebu IKT-opreme, ali, i mogućnosit upotrebe navedene opreme u obrazovanju, počev od toga šta je računar, pa do nekih ssvim „egzotičnih“ harverskih i softverskih alatki.
Korisna je i biblioteka resursa namenjenih učenicima sa posebnim potrebama.

Škole koje se opredele da razvijaju sopstveni plan elektronskog učenja imaju na raspolaganju priručnik e-Learning Handbook  i „Putokaz“ e-Learning Roadmap.
Zatim, studije slučaja, obilje video-materijala koji ilustruju primenu elektronskog učenja u školama i gotove formulare neophodne za implementaciju plana.

Dok je poglavlje o planiranju u našim uslovima pre svega pogodno za školske razvojne timove, direktore kao i institucije koje kreiraju i razvijaju obrazvnu politiku zemlje, poglavlje posvećeno primerima dobre prakse osim ideja za organizovanje raznovrsnih takmičenja, fiestivala i sl. mogu se naći i video-prilozi koji prezentuju sjajne ideje koje nastavnici mogu realizovati samostalno ili u manjim timovima.

Na kraju, tu je i spisak od 19 projekata – veb reusrsa  koje podržava nacionalni centar, namenjenih pojedinim segmentima i oblastima primene: servisi za podršku obukama, bezbednost na internetu, portal školskih vebsajtova, biblioteka fotografija, incijative za unapređenje nastave raznih obrazovnih oblasti (nauke, jezici…), „Laptop-inicijativa“ koja sadrži mnoštvo praktičnih ideja za upotrebu laptop-računara u obrazovanju kao i nagradni konkurs „Digitalne škole“ – trenutno je preko sedamdeset škola  ispunilo veoma stroge kriterijume i kontrole i nosi zvanje „Digitalne škole“.

Portal irskog Nacionalnog centra za tehnologiju i obrazovanje primer je dobro organizovane nacionlane podrške obrazovanju ali i bogat resurs materijala i ideja koje naši nastavnici i škole u celini mogu da preuzmu i prilagode našim uslovima.

comment closed